
Polifenoliai – nėra viena konkreti medžiaga, tai natūralūs antioksidantai, kurių svarba mūsų sveikatai dažnai lieka nepastebėta. Šie junginiai padeda apsaugoti organizmą nuo įvairių žalingų veiksnių ir prisideda prie bendros gerovės, mažindami ligų riziką ir gerindami organizmo funkcijas. Daugiau kaip 8 000 polifenolių yra maisto produktuose, tokiuose kaip arbata, vynas, kakava, vaisiai, daržovės, uogos ar pirmo spaudimo alyvuogių aliejus ir įvairiausi prieskoniai.
1. Kovoja su senėjimo procesais
Polifenoliai neutralizuoja laisvuosius radikalus, kurie organizme sukelia oksidacinį stresą ir yra viena iš pagrindinių senėjimo priežasčių. Sumažinę šių molekulių kiekį, jie padeda lėtinti senėjimo procesus ir išsaugoti jaunatvišką išvaizdą.
2. Turi priešuždegiminį poveikį
Polifenoliai slopina uždegiminius procesus ir mažina uždegiminių molekulių gamybą. Tai svarbu kovojant su lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip artritas, širdies ligos ir net vėžys. Be to, lėtinis uždegimas yra pagrindinė daugelio ligų priežastis. Polifenoliai slopina ir uždegiminių procesų intensyvumą, sumažindami uždegiminių molekulių gamybą.
3. Apsaugo odą ir jos sveikatą
Polifenoliai turi galingas antioksidacines ir priešuždegimines savybes, kurios padeda apsaugoti odą nuo kenksmingo saulės ultravioletinių spindulių poveikio, mažindami uždegiminių reakcijų ir odos pažeidimų riziką. Polifenoliai taip pat gerina odos atsparumą neigiamoms aplinkos sąlygoms, tokioms kaip oro tarša ir ekstremalūs klimato pokyčiai, užtikrinant jos sveikatą ir jaunatvišką išvaizdą. Be to, polifenoliai gali pagerinti odos drėkinimą ir skatinti natūralią odos regeneraciją, suteikdami jai sveiką ir švytinčią išvaizdą.
4. Gerina žarnyno mikroflorą
Polifenoliai veikia kaip prebiotikai, tai reiškia, kad jie skatina gerųjų bakterijų augimą ir aktyvumą žarnyne. Gerosios bakterijos yra būtinos sveikai žarnyno mikroflorai ir turi didelę įtaką virškinimui. Be to, polifenoliai padeda išlaikyti pusiausvyrą tarp gerųjų ir blogųjų bakterijų, taip sumažindami uždegimą ir stiprindami žarnyno barjerą. Sveika žarnyno mikroflora gali turėti teigiamą poveikį ir psichologinei būklei, nes žarnynas ir smegenys yra susiję per vadinamąjį žarnyno ir smegenų ašį. Tinkama žarnyno mikroflora gali padėti reguliuoti nuotaiką ir sumažinti streso bei nerimo lygį.
5. Gerina kognityvinę funkciją
Polifenoliai, ypač flavonoidai, turi teigiamą poveikį smegenų sveikatai ir gali padėti apsaugoti jas nuo senėjimo procesų. Reguliarus flavonoidų vartojimas gali pagerinti atmintį, koncentraciją ir kitus pažinimo gebėjimus, tokius kaip informacijos apdorojimas ir sprendimų priėmimas. Tai ypač svarbu vyresnio amžiaus žmonėms, nes flavonoidai gali padėti sumažinti Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių sutrikimų riziką. Be to, polifenoliai gali pagerinti smegenų kraujotaką ir skatina nervų ląstelių augimą, kas prisideda prie kognityvinės sveikatos palaikymo ir pažinimo funkcijų stiprinimo.
6. Apsaugo nuo oksidacinio streso
Oksidacinis stresas atsiranda, kai organizme kaupiasi per didelis laisvųjų radikalų kiekis. Jie gali pažeisti ląsteles, DNR ir kitus svarbius audinius, prisidėdami prie lėtinių ligų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys, neurodegeneracinės ligos ir diabetas, vystymosi. Polifenoliai, kaip stiprūs antioksidantai, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir sumažina jų neigiamą poveikį organizmui. Be to, jie padeda atkurti oksidacinį balansą, skatindami organizmą gaminti savo antioksidantus ir stiprindami imuninę sistemą.
7. Gerina širdies ir kraujagyslių būklę
Polifenoliai turi daugybę naudingų savybių, susijusių su širdies ir kraujagyslių sveikata. Jie padeda mažinti kraujospūdį, nes plečia kraujagysles ir gerina kraujotaką, taip sumažindami širdies apkrovą. Be to, polifenoliai padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, sumažindami „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį ir didindami „gerojo“ cholesterolio (DTL) kiekį, kas prisideda prie kraujagyslių apsaugos. Dėl šių savybių polifenoliai gali padėti užkirsti kelią aterosklerozei (kraujagyslių susiaurėjimui), širdies ligoms ir insultui.
8. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Polifenoliai padeda stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje ir mažinti kraujo cukraus svyravimus. Jie gerina insulino jautrumą, tai reiškia, kad organizmas efektyviau reaguoja į insuliną ir padeda geriau įsisavinti cukrų iš kraujo į ląsteles. Dėl šių savybių polifenoliai gali padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir sumažinti riziką susirgti antrojo tipo diabetu. Be to, polifenoliai slopina gliukozės absorbciją žarnyne, kas padeda užkirsti kelią pernelyg dideliam cukraus kiekiui kraujyje po valgymo.
9. Gerina medžiagų apykaitą
Polifenoliai turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitos procesams organizme. Jie skatina riebalų apykaitą, padeda sumažinti riebalų kaupimąsi ir skatina jų deginimą, kas gali prisidėti prie kūno svorio reguliavimo. Be to, polifenoliai veikia kepenis, kurie yra pagrindiniai detoksikacijos organai, ir padeda jiems atlikti šią funkciją efektyviau, pašalinant kenksmingas medžiagas iš organizmo.
10. Palaiko imuninę sistemą ir kovoja su infekcijomis
Polifenoliai turi stiprų poveikį imuninės sistemos stiprinimui. Jie ne tik mažina uždegimą organizme, bet ir aktyvuoja imunines ląsteles, padedant organizmui efektyviau kovoti su infekcijomis. Polifenoliai pasižymi antibakterinėmis ir antivirusinėmis savybėmis, kurios padeda apsaugoti organizmą nuo įvairių patogenų, tokių kaip bakterijos ir virusai. Be to, polifenoliai stiprina organizmo atsparumą įvairioms ligoms, įskaitant peršalimą ir gripo virusus.